Yakıt ve resesyon krizinden sonra havacılık sektörünün almış olduğu önlemler ve uçaklarda meydana gelen konsept/tasarım değişiklikleri.

Havacılık Sektöründe Krizle Mücadele Yöntemi Olarak Tasarım

Tevfik Uyar

Özet

2008 sonlarına doğru ciddi boyutlara varan yakıt krizi ve hemen ardından patlak veren küresel kriz havacılık sektörünü ciddi boyutlarda ekonomik sıkıntıya sokmuştur. Bu sıkıntı sürecinde ancak yeterli önlemleri zamanında alan ve yeni teknolojilere yatırım yapan işletmeler ayakta kalabilmiştir. Üreticiler saatlik yakıt sarfiyatı ve saatlik işletme maliyetlerini düşürebilmek için yeni teknolojiler geliştirmeye ve uçaklarda önemli tasarım değişiklikleri gerçekleştirmeye başlamış, havacılık işletmeleri ise yakıt tasarrufu sağlayabilmek için uçak içi aksesuar ve araçları hedef alan çeşitli uygulamalarda bulunmuşlardır. Üreticilerin yöneldiği yenilikler arasında sentetik ve biyolojik yakıtlar, yeni tip vitesli motorlar, aerodinamik iyileştirmeler, yapısal ağırlık azaltımları ve ebat değişiklikleri gibi uygulamalar bulunmaktadır. İşleticilerin geliştirdiği yöntemlerin başında ikramlarda daha hafif araç gereçlerin kullanımı, kısa menzilli uçaklarda fırınların kaldırılması, uçakta bulundurulması gereken kitapların elektronik olarak saklanması ya da hafifleştirilmesi gibi uygulamalar bulunmaktadır.

Anahtar Sözcükler: Havacılık, Havayolu işletmeleri, Yakıt tasarrufu, Uçak tasarımı, Uçak iç tasarımı, İkram hizmetleri, Biyoyakıtlar, Sentetik yakıtlar, Havacılıkta tasarruf yöntemleri

Makale’nin tam metnine ulaşmak için:
http://www.savunmasanayi.net/UTK_Uyar.pdf

Yorum ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Tevfik Uyar

Bilim(+kurgu) Yazarı & Bilimsel Şüpheci, PhD. & Uçak Müh.

Açık Bilim'in kurucularından, Yalansavar editörlerinden ve HBT yayın kurulu üyelerindendir. "Safsatalar" ve "Astrolojinin Bilimle İmtihanı" kitaplarının yazarıdır. Ödüllü bilimkurgu öyküleri, bilimkurgu romanları ve çeşitli alanlarda çevirileri bulunur.