5 MADDEDE F-4 SAÇMALAMASI

5 MADDEDE F-4 SAÇMALAMASI

Medya F-4 konusunda epey kötü bir şekilde sınıfta kaldı. Az evvel de Türk Hava Kuvvetleri’nin RF-4F’leri hizmetten geri çektikleri duyuruldu. Bunun nedenlerini irdelemeden önce bir kaç maddede bir kaç gündür saçmalama temelinde dönen ve hizmetten çekilme kararıyla da bu saçmalamada zirve yapan F-4 tartışmasını aydınlatalım:

  1. Medyada “10 günde üç kaza” deniyor. Üç değil, iki kaza vardır. İki kazada üç uçak düşmüştür. İlk kaza doğası gereği iki uçağımızın başını yemiştir maalesef. Bu ifade yanlıştır.
  2. İlk kazada düşen uçaklar RF-4F tipi keşif uçaklarıdır. İkinci kazada düşen uçak İsrail’e modernize ettirilen ve çok amaçlı muharip uçak olarak kullanılan F4/2020 tipi uçaktır. Bu iki uçak teknolojileri ve görevleri bakımından “F-4’ler” şeklinde genellenebilecek kadar birbirine yakın değildirler.
  3. Türk Hava Kuvvetleri RF-4F’leri hizmetten geri çekiyor. Yani F4/2020’ler hala hizmette. Dolayısıyla bu “uçuş durdurma” kararı “İsrail uçakları düşürmüş olabilir” komplo teorisine hizmet etmiyor.
  4. “F4’lerin uçuşu durduruluyor” haberi bu nedenlerle külliyen yanlış. TSK envanterinde resmi sayılara bakılırsa sadece 13 adet RF-4F var. 53 adet F4/2020 görevine devam edecek. Oysa bu ifade tüm F4’ler “haklı bir nedenle” uçuştan çekiliyormuş havası yaratıyor.
  5. Tekrar düzeltelim: “Uçan Tabut” F-104’ün unvanıydı. F-4’ün değil. F-4’e “Uçan Tuğla” denir. Nedeni sık sık kaza yapması değil, azami kalkış ağırlığı ve manevra kabiliyetidir.

Türk Hava Kuvvetleri’nin RF-4F’leri niçin hizmetten çektiklerini anlayamadım. Bunu kamuoyu tepkisi nedeniyle yapmadılarsa eğer, gerçek bir neden açıklamak zorundalar. Zorundalar, çünkü ilk kaza yönetimsel hatalardan kaynaklanmış gibi görünüyor. İkinci kazada düşen uçak ise RF-4F değil, İsrail’e modernize ettirilen F4/2020 idi. Daha evvel F-4 kaza sayısı ile F-16 kaza sayısı arasında bir fark olmadığını şu yazıyla, kaza değerlendirilirken yapılan istatistik hataların detayıyla ilgili de şu yazıyla bilgi vermiştim.

Peki ne oldu da keşif uçağı olarak kullanılan RF-4F’ler hizmetten çekilmesine karar verildi? Hangi mantıklı gerekçe ya da teknik bulgu bu kararın verilmesine sebep oldu?

 

 

Tevfik Uyar

Bilim(+kurgu) Yazarı & Bilimsel Şüpheci, PhD. & Uçak Müh. Açık Bilim'in kurucularından, Yalansavar editörlerinden ve HBT yayın kurulu üyelerindendir. "Safsatalar" ve "Astrolojinin Bilimle İmtihanı" kitaplarının yazarıdır. Ödüllü bilimkurgu öyküleri, bilimkurgu romanları ve çeşitli alanlarda çevirileri bulunur.

Bir Cevap Yazın