Görselleştirme tekniklerinin sıklıkla kullanıldığı, Big Data denen yeni olgu ile ziyadesiyle anlam kazandığı günümüzde yazarların (ve okurların) da kullanabileceği bir araç var: Kelime Bulutu (ya da nam-ı diğer etiket bulutu).

Kelime bulutu herhangi bir metinde var olan kelimeleri alıp, tekrar sayısı en fazla olanları EN BÜYÜK, en az olanları EN KÜÇÜK resmedecek şekilde, tüm kelimeleri tekrar sayısına oranla bir büyüklüğe sahip olarak gösterecek bir bulut yaratır. Bu ne işe yarar?

– Herhangi bir metin okunmasa bile neyden sıklıkla bahsettiği analiz edilebilir. Yazının konusu küçük bir hata oranıyla anlaşılabilir.
– Yazarlar hangi kelimeden fazla kullandıklarını anlayabilirler.

Söz gelimi yukarıdaki resim benim Minibüs Klonu adlı öykümün etiket bulutu.

Nasıl yapabiliriz derseniz çok kolay: http://www.kelimebulutu.net adresinde türkçe bir site mevcut. Kelime bulutunu keşfettikten sonra yazılımcı bir kaç genç arkadaşa önermem neticesinde yaptılar. Güzel de yaptılar.

1 yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Tevfik Uyar

Bilim(+kurgu) Yazarı & Bilimsel Şüpheci, PhD. & Uçak Müh.

Açık Bilim'in kurucularından, Yalansavar editörlerinden ve HBT yayın kurulu üyelerindendir. "Safsatalar" ve "Astrolojinin Bilimle İmtihanı" kitaplarının yazarıdır. Ödüllü bilimkurgu öyküleri, bilimkurgu romanları ve çeşitli alanlarda çevirileri bulunur.