Okul tercih dönemleri başladığından THK Üniversitesi hakkında öğrencileri bilgilendirmek için medya destekli bir kampanya yürütülüyor.
Burada bir sakınca yok. Her özel üniversite öğrencilerin bilinçli tercih yapmaları için ne tip eğitim imkanları sunduklarını basın yayın araçlarını kullanarak ilan edebilirler. Bu gereklidir de. Açıkçası ben uçak mühendisliğini seçerken uçak mühendisliğinin tam olarak ne olduğu ve İTÜ’nün Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi’nde ne gibi imkanlar sunduğu konusunda fikir sahibi değildim. Keşke olsa idim. Olsaydım farklı bir alan mı seçerdim? Sanmıyorum. Yarı bilinçsiz bir tercih yapacağıma, şevkle tercih ederdim. Bu açıdan bakılırsa üniversitelerin reklam yapması güzel ve faydalı bir şey.
THK Başkanı Sn. Osman Yıldırım’ın açıklamalarını bir süredir izliyorum. Sn. Yıldırım, her demecinde THK Üniversitesi bünyesinde geliştirilen ve üretilecek olan yerli uçağa değiniyor.
Ah okurlar, ben çok meraklıyım. Çok çekiyorum bu hususta. Şimdi ben bu uçağı merak ediyorum. Konu biraz eğitimi aşıp kurumsal bazı taahüt ve beyanlara sarkıyor ve benim de merakım cezbolmuyor değil. Neyi mi merak ediyorum?
Uçağın konsept tasarımını mesela. Banka emanetine alındığı söylenen uçak planları madem hazır, bir illüstrasyonun ya da kavramsal çiziminin yayınlanmasında sakınca yoktur herhalde? Uçak 2 yılda tamamlanabileceğine göre ve önümüzdeki yaz uçabileceğine göre ortada çalınacak yeni, sanat eseri bir teknoloji yok. Yani demeçlerden anlaşıldığına göre 2 ila 4 kişilik, tek motorlu bir eğitim uçağı olacak bu uçak ve sivil. Bir konsept yayınlanabilir. Buradan bir çağrıda bulunmuş olalım.
Başka beklediğim şeyler de var, ki bunlar merakımı dindirecektir. Mesela bu uçak için yapılmış bir pazar araştırması ya da bir mukavemet analizi, varsa özgün bir çalışma herhalde yakında THK Üniversitesi bünyesindeki akademisyenler tarafından ulusal dergilerde yayınlanacaktır ve bizler de veritabanlarından tarayarak ulaşabileceğizdir.
Uçak önümüzdeki yaz uçabilecek olduğuna ve planlar banka emanetinde olduğuna göre, uçağın konfigürasyonu, kanat profilinin seçimi, varsa özel parçalar bunların mukavemet analizleri, bu uçağın satışı ya da kullanımı için gerekli iktisadi ya da pazara yönelik analizlerden bazıları yayınlanabilir durumda olmalı. Ya da en azından bir kongrede veya kurultayda sunulacaktır diye arzu ediyorum. Mesela 12-14 Eylül 2012 tarihleri arasında Ulusal Havacılık ve Uzay Konferansı olacak . Bir aksilik olmazsa ben de teknisyenler üzerine gerçekleştirdiğim bir çalışma ile katılacağım. Umudumuz bu uçağı görmek. Bu arada, bir isim verildi mi? Bunu da merak ediyorum. Merak işte… Kötü şey. (Yeri gelmişken buradan da duyurmuş olalım, son başvuru tarihi 6 Ağustos)
Zaten niyetimiz kötü değil, yapılmıyor demiyoruz, mutlaka bir şeyler yapılıyor; ama elimde de değil. Yoksa kutluyorum, ve hatta gerçekten bizleri de çağırsalar, görsek destekleriz de. Çorbada bizim de tuzumuz olur; zira bu köşede hep yerli projelerin desteklenmesi gerektiğini yazdık. En başta da halk olarak bizlerin inanması gerektiğini de. Merakım da bu yüzden… Ne aşamada şu an bu uçak? Neye benzeyecek? Ne kadara mal olacak? Yapılan fizibilite neye işaret ediyor? %90’lık yerli payı neye göre belirlendi?
Bekliyoruz işte… Haydi hayırlısı.