Algıda seçicilik, çevrede bulunan tüm uyarıcılardan (sesli ya da görsel uyarılar, olaylar, durumlar vb.) alakadar olduklarınızı özellikle algılamanız anlamına gelir. Onca ses arasında isminiz telaffuz edildiğinde bunu hemen farketmeniz ve dönüp bakmanız bunun en bilinen örneğidir.
Havacılık sektörünün bizzat içindeyseniz –ve benim gibi de pimpirikliyseniz- uçağa bindiğinizde çevrenize dikkatle bakıp yanlış ya da noksan olabilecek şeyleri de kolaylıkla seçebilirsiniz.
Şu sıralar sık sık meydana gelen ve benim de geçenlerde şahit olduğum önemli bir olaydan bahsetmek istiyorum: Acil çıkış kapılarının önündeki koltuklara yolcu oturturken yönetmeliklerle belirlenmiş kurallara uyulmaması.
Bir süre önce şahit olmama rağmen bu yazıyı henüz kaleme almamın sebebi münferit bir örnekten yola çıkarak eleştiride bulunmamaktı. “Çamur at izi kalsın” mantığı hiç tasvip etmediğim bir davranış. Zira bu köşeden herhangi bir firmaya ya da kişiye boş ve yersiz bir eleştiri yönelttiğime şahit olmadınız. Bu yüzden bu yazıyı yazmadan önce de sık sık uçmak durumunda kalan bazı dostlara ve kabin memuru olarak görev yapan bir takım insanlara böyle durumlara şahit olup olmadıklarını sordum.
Acil çıkış önündeki koltukların çocuklu ya da çok yaşlı yolculara verildiğini zaten gözlerimle bizzat görmüştüm. Soruşturmalarımda da acil çıkış kapısı önündeki koltukların uzatma kemeri olmadan kemerini bağlayamayacak kadar kilolu, hareket edemeyecek kadar hasta, tekerlekli sandalye kullanacak kadar engelli kişilere tahsis edildiğine dair örnekler duydum. Sonuç olarak bu yanlışlığın THY uçuşlarında son zamanlarda hatırı sayılır miktarda gerçekleştiğini öğrendim. THY yer hizmetlerini bağlı ortaklığı olan TGS’den alıyor.
İnternetten çevrimiçi check-in yapılırken acil durum çıkışları önündeki koltuklar seçilemiyor: Çünkü check-in kontuarındaki görevlinin yolcunun fiziki durumunu, yanında çocuk olup olmadığını ya da evcil hayvan taşıyıp taşımadıklarını görmesi gerekiyor.
Eğer bu personel, acil çıkış kapıları önündeki koltuğun seçilmesine müsade ederken aşağıda yazılı olan kurallara dikkat etmiyorsa konunun öneminin farkında değil demektir. Bu farkındalık düzeyi de ancak eğitim eksikliği sebebiyle olur.
Kurallara göre acil çıkış kapılarının önündeki koltuklara:
– Bebekler ve 12 yaş altındaki çocuklar
– Bebek ve çocuklarla seyahat etmek zorunda olan yolcular
– Hamile bayanlar
– Evcil hayvanını kabinde taşıyanlar
– Fiziksel ve/veya zihinsel engelli kişiler
– Kilo, sağlık durumu ya da yaşlılık sebebiyle hareket kabiliyetleri kısıtlanmış kişiler,
Oturamazlar. Sebebleri acil bir durum gerçekleştiği zaman hem acil durum çıkışını açabilecek, hem de tahliye sırasında hiçbir kısıt olmadan hareket ederek, bulunduğu konumda engel oluşturmadan kendini tahliye edebilecek yetkinliğe sahip olmasıdır.
Bu sebeple tüm yer hizmetleri kuruluşlarının, belki de kendilerine şikayet aktarılmadığı için farkında olmadıkları bu konu hakkında daha dikkatli olmalarını naçizane tavsiye ediyorum. Kontuarlarda görevli personelin en çok dikkat etmesi gereken hususlardan birisinin de bu olduğunu düşünüyorum.
Herkese iyi haftalar.
Bir yanıt yazın