Çin Malı Airbus

Yanlış duymadınız… Ancak piyasadaki bir çok ürün gibi; bu çin malı Airbus, taklit bir Airbus değil. Çeşitli taahütlerle Airbus firmasına Tianjin’de tesis açtırmış olan Çin’in ekonomik zaferinin meyvesi.

Ekonomik kriz sonrasında daha erken gelişen Avrupa ve Amerika Havayolu firmalarının siparişlerinde kesilme yaşanması, ancak diğer yandan Asyalı havayollarının giderek artan talepleri uzun süredir Boeing ve Airbus’ı Asya’da yatırım yapmaya zorluyor. Mevcut dünya ekonomisi pastasının en büyük dilimine sahip Çin, bölgesinin havacılık endüstrisi üretim üssü olma yolundaki kararlılığını da bu yönde sergiliyor. Çinli bürokrat ve iş adamları her Avrupa seyahatinde kapı kapı dolaşıyor, her fuarda boy gösterip, bu alanda lider olmak istediklerini kanıtlıyorlar.

Zira daha 2009 yılının başlamasıyla birlikte Çin, hem 2008’in meyvelerini toplamaya başladı, hem de içinde Habin kentinde Airbus A350 XWB’nin ileri teknolojik parçalarının üretimine yönelik bir tesis kurdurma konusunda anlaşmaya vardı. Avrupa sınırları dışında üretilen ilk Airbus’ın da programının sorunsuz ilerlediği geçtiğimiz hafta açıklanan önemli haberler arasındaydı.

Tianjin A320’leri…

Geçtiğimiz hafta, Çinli Sichuan Airlines’a teslim edilecek olan “Çin malı” ilk Airbus A320’nin gövde iskeletinin inşasının Haziran ayında sona ereceği açıklandı. Yani son montajı Çin’de tamamlanan ilk A320 gövdesi. Bu yönüyle Avrupa sınırları dışında monte edilmiş olan ilk Airbus ürünü olma özelliği de taşıyacak olan gövdenin uçabilir son haline getirilmesi sadece iki yıl alacak.

Tianjin’de bulunan fabrikada şu an 4 gövde, Fransa, İngiltere, Almanya ve İspanya’dan 2008’in Eylül ayında transfer edilen parçalarla inşa ediliyor; beşincisi ise üretim hattına girmek üzere. Avrupa’daki siyasi odaklar ve stratejistler ise durumdan kaygılı. Airbus A320 üretimlerinin büyük bir kısmının Avrupa sınırları içerisinde kalacağını taahüt etse de Avrupalılar teknolojinin doğu Asya’ya kaymasından, resesyon sonucunda yavaşlayan üretimlerinin kendileri için dezavantaja dönüşerek potansiyel rakipler yaratmasından korkuyorlar. Zira Airbus A350 için de Çin ile bir çok anlaşma yapmış durumda.

Her ne kadar Çin hükumeti azalan hava trafiğine de dikkat çekerek Çinli havayolu firmalarından 2009 yılı için verdikleri uçak siparişlerini erteletmesini istese de Çinli kaynaklar önümüzdeki 20 yıl içerisinde Çin’in tam 2500’den fazla yeni uçağa ihtiyacı olduğunu söylüyor.

Tuttuğunu koparabilecek insan gücü ve kaynağa sahip olan Çin’in istediği zaman standartlara uygun, teknolojik ve hatta düşük maliyetli bir geniş gövdeli uçak üretebileceği açıkken (bilindiği üzere orta boy ticari uçak için sadece geriye saymak kaldı…) neden Airbus’ı tercih ettiğini de, Avrupalıların da endişe ettiği gibi: Teknoloji ve Bilgi (KnowHow) transferi olarak yorumlayabiliriz.

Dört milletin iştiraki olan Airbus’a Çinli ortakların katıldığını duyarsanız,

Şaşırmayın…

O gün gelince ben zaten “ben demiştim” diyeceğim.

http://www.airporthaber.com/v3/readarticle.php?newid=243

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir