Film Müzikleri

Kimi zaman sırf müzikleri için filmleri defalarca izlediğiniz olmuş mudur? Eminim bir kısmınızın olmuştur. Bir sahnenin eksik öğesi, sanırım arkaplanı. Müzik dediğimiz de zaten illa ki nizami notalar dizgesi de değil. Bu bir rüzgar, yağmur ya da deniz sesi de olabilir. Eğer yoksa böyle bir artses, müziğe başvurulabilir; ya da her ikisine. Yağmur sesiyle beraber tiz bir piyano sesinden etkilenecek çok insan vardır.

Bazı film müzikleri, hatta film müziği albümleri beni oldukça etkilemişlerdir. Şimdi biraz bu film müziklerinden bahsedelim; ve hatta okuyanlara da tavsiyem olsun.

1. İngiliz Hasta (The English Patient)

1996 yapımı, ödüllü filminin müziklerinin altında Gabriel Yared’in imzası var. Şimdilerde bu albümü bir şekilde paylaşım programlarından elde etmek kolay; ancak 2003 yılında hiçbir yerden bulamamıştım. Hatta orjinali bile yoktu… Evet evet… Kaseti vardı ama CD’si yoktu. Neyse ki hasretimi bir gün dindirdim.

Filmin kahramanı Kont Almasy macar olduğundan macarca sözler ve ezgilerin de zaman zaman duyulduğu albümdeki favorilerim: “A retreat” ve “Am I K in your book?”. “Swoon, I will catch you” da filmdeki çarpıcı sahnelerden birisi. Müzik ve sahne orada birbirlerini çok iyi besliyorlar.

Genelde minör akorların hakim olduğu parçalar arasında “umutlu ve mutlu” nadir sahnelerin “majör” sesleri de yer alıyor. “Main Theme” dedikleri ana müzik de oldukça dinlenesi.

2. Venedik Taciri (The Merchant of Venice)

Filmi izlemedim; ancak bir gün bana misafir olan Lise arkadaşım Nazif Küçükkoç’un önerisiyle ana müziğini dinledim. Sonra albümü indirdim ve ve ve…

Tok sesli kadının ön planda olduğu müziklere “bayılmamak” elde değil. Albümün bir kısmında tanıdık enstürmanlara rastlıyorsunuz. Tanıdık derken, elbette her enstürmanı biliyorsunuzdur; ama “kanun” çalarken bir TSM dinliyor hissine de kapılabilirsiniz.

3. İnci Küpeli Kız (Girl With a Pearl Earring)

 

Daha önce de bu sayfada hakkında ayrıntılı yazdığım bu “mükemmel” film ve tarih olayının “ana müziği” de inanılmaz. Filmi izlemeden önce Ayşe Akın’ın bana göndermiş olduğu müzik, daha çok tolkien’in orta dünyasından ya da Heroes Might and Magic oynayanların kulağına aşina gelebilecek bir RPG oyunundan geliyormuş gibi hissedilebilir. Hatta müzik nedense tahayyülümde orta dünyanın ya da fin mitolojisinden çıkma figürlerin tasvir ettiği koca koca mantarları canlanırıyordu. Filmi izleyince önce kendi hayalimin yitmesine üzülmeye başlamıştım, ancak filmin sonuna vardığımda bambaşka bir hal aldı.

Filmi de, filmin ana müziğini de şiddetle tavsiye ederim.

Kült film müziklerinden burada bahsetmeyeceğim; ancak şiddetle önereceğim albüm ve müzikler de bunlar… Bunu yazarken Venedik Taciri’nin albümü bana eşlik ediyor. Size de okurken etmesi için bir kaç bağlantı koymak isterdim; ancak” telif yasaları”na aykırı davranmayalım…

İyi seyirler ve dinlemeler.

[poll=7]

Yorumlar

“Film Müzikleri” için bir yanıt

  1. Kiraz avatarı
    Kiraz

    İngiliz Hasta:
    İyi senaryo, iyi oyuncular ve seyirciye muhteşem bir şekilde sunulan duygular…

    A retreat güzel seçim ama diğerlerine nazaran Let Me Come In ve Fred Astaire’in Cheek to Cheek parçası filmin ruhunu daha yansıtası şarkılar…

    Güzel bir paylaşım olmuş. Ellerinize sağlık.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir